top of page

Akné 101


Kdo z vás má pocit, že vás pleť v posledních měsících zradila? Brání vám nízké sebevědomí způsobené akné setkávat se s přáteli? Okolí si často neuvědomuje, jaké trauma může tento stav kůže, zvláště v obličeji, způsobit.


Velmi často se ti, které akné trápí, nechávají ovlivnit nesmyslnými reklamami, které slibují zázraky přes noc. Do těchto přípravků jsou pak schopni investovat nemalé peníze. Když se pak výsledky nedostaví, naději střídá zklamání a v horších případech i deprese.


Není však na místě ztrácet hlavu. Pro úspěšnou léčbu akné je důležité pochopit, jako toto onemocnění kůže vzniká a jaké faktory mohou stav zhoršovat. Díky těmto znalostem pak budete schopni dostat nepříjemné záněty pod kontrolu a vrátit své pleti zdravý vzhled.

 

CO JE AKNÉ?

Akné je stav pleti, při kterém dochází k větší produkci mazu a odumřelých kožních buněk uvnitř pórů. Toto vede k jejich zanesení a tvorbě oteklých a často bolavých pupínků. Akné se nejčastěji projevuje u dospívajících, nicméně nevyhýbá se nám v jakémkoliv věku. Nepříjemným faktem je, že délka hojení akné se nedá nikdy odhadnout, neboť stav může zhoršovat spousta vnějších faktorů. Problémy mohou přetrvávat týdny až měsíce, v horších případech i roky, zvláště v případech, kdy nevyhledáme dostatečně rychle odbornou pomoc.


Akné postihuje nejčastěji oblast obličeje, ale nevyhýbá se ani oblastem hrudníku, ramen a horní části zad. Právě toto jsou zóny s největším počtem mazových žláz. Při neodborném domácím ošetření pak na kůži zůstávají trvalé následky v podobě různých typů jizev a pozánětlivé pigmentace.


CO ZPŮSOBUJE AKNÉ?

Naše pleť během svého přirozeného procesu obnovy vylučuje odumřelé kožní buňky. Část z nich odchází přirozeně z povrchu kůže, část je vylučována póry. Pokud se těchto buněk začne tvořit více, mohou uvnitř póru uvíznout.

Na každý pór (folikul) je napojena mazová žláza, která produkuje olej potřebný k tvorbě ochranné bariéry kůže. Pokud se odumřelé buňky s tímto mazem smísí, mohou pór ucpat. Bohužel neexistuje žádné tlačítko, které by v momentě, kdy k této situaci dojde zastavilo proces tvorby buněk, nebo mazu. Vytváří se tak ideální prostředí pro množení anaerobní bakterie P. acne (propionibacterium acne), která zanesený pór zanítí. Výsledkem jsou zarudlé pupínky, hrubý povrch pleti a ve vyšších stádiích i nerovnoměrný tón pleti.

 

Ačkoliv víme, že tento proces je příčinou tvorby akné, je težké vysvětlit, proč k němu dochází jen u některých jedinců. Asi všichni máme kamaráda, který zkrátka může dělat co chce, jako například chodit pozdě spát, nikdy si neumýt obličej, opalovat se, a přesto má pořád bezchybnou pleť. Máte pravdu není to fér.

 

Vyššímu riziku jsou vystaveni převážně jedinci s častými hormonálními změnami, velkou roli hraje také genetika. Pokud se akné objevilo například u vašich rodičů, je zde možnost, že postihne i vás. Nicméně průběh akné mohou ovlivňovat i další faktory, jako například:

  • stres

  • syndrom polycystických vaječníků (PCOS)

  • některé léky

  • strava

  • nadměrné tření v postižených oblastech

  • opírání mobilního telefonu o tvář

  • nošení batohu (u akné na zádech)

 

TYPY AKNÉ A SYMPTOMY

Akné rozdělujeme do dvou základních kategorií: nezánětlivé a zánětlivé.


NEZÁNĚTLIVÉ

Černé tečky jsou otevřené ucpané póry. To co vidíte, je směs odumřelých kožní buněk a mazu, která na povrchu oxiduje díky vystavení vzduchu.


Bílé tečky jsou v zásadě to samé, kromě toho, že pokožka se na povrchu uzavře a vytvoří bílou "čepičku"



ZÁNĚTLIVÉ


Papule se začnou tvořit v momentě, kdy se do procesu zapojí bakterie P. acne. Běžně známe tyto projevy jako pupínky. V tomto případě jsou zasaženy stěny póru, což způsobuje prvotní zánět.


Pustule se velmi podobají Papulím, ale díky rozsáhlejší kultivaci bakterie jsou naplněné hnisem, který dává pupínku mléčně bílý vzhled.



Nodule se narozdíl od předchozích dvou stavů se vytvářejí v hlubších vrstvách pokožky a způsobují větší podráždění.



Cysty jsou bolestivé "hrudky" plné hnisu, způsobené ucpáním póru v hlubších vrstvách, jsou silně zanícené a signalizují rozsáhlé poškození stěny póru.



 

9 TIPŮ JAK PŘEDCHÁZET AKNÉ


Hygiena rukou

Nedotýkejte se obličeje, pokud to není nutné. Před ranní a večerní rutinou si vždy správně umyjte ruce, abyste předešli šíření škodlivých mikroorganismů.


Pravidelně čistěte brýle a mobilní telefon

Koho by napadlo, že právě na věcech jako je mobilní telefon se drží více bakterií než na záchodovém prkénku. Nezapomínejte jej pravidelně otírat dezinfekčními ubrousky. Při telefonování se jej snažte držet od obličeje (nejvhodnější je používat handsfree). Dbejte také na hygienu svých brýlí, i těch slunečních.


Noste prodyšné oblečení a pokrývky hlavy

Pokud vás trápí akné na jiných částech těla, jako jsou záda nebo hrudník, snažte se nosit prodyšné a volnější bavlněné oděvy. Nenoste batoh (hrozí zde možnost většího pocení)


Pravidelně si myjte vlasy (zvláště v případě mastných)

Dodržujte správnou hygienu vlasové pokožky a nepoužívejte mastné vlasové přípravky. Pokud jste náchylní k tvorbě akné na čele, přehodnoťte nošení ofiny, a volte šetrné stylingové přípravky.


Pozor na pocení

Vyhýbejte se aktivitám, při kterých se více potíte. Méně potu = čistější póry. To samé platí o vystavování kůže slunečnímu záření. Přílišná expozice může stimulovat tvorbu kožního mazu.


Správné čištění pleti

Ačkoliv zhroutit se na konci dne do postele je velmi lákavé, nikdy si nezapomeňte správně odlíčit make-up a veškeré povrchové nečistoty. Důležitý je následně i správný pleťový krém, aby kůže mohla během noci správně regenerovat.


Vyvarujte se mačkání pupínků

Neodborná extrakce zanícených pupínků může infekci zatlačit hluboko do pleti, současně zvyšuje riziko následného jizvení kůže.


Opatrně při holení

Před holením si vousy vždy lehce navlhčete teplou vodou aby změkly. Vždy používejte čistou a ostrou břitvu. Při holení na strojek netlačte a snažte se nenarušit pupínky. Vybírejte krémy na holení bez dráždivých látek, které by mohly pleť dehydratovat a poškodit její ochrannou bariéru.


Sofistikovaná péče o pleť

Dodržujte vždy domácí program předepsaný svým pleťovým terapeutem nebo lékařem. Vyhýbejte se častému střídání přípravků. Nezapomínejte provádět rutinu 2x denně.



110 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
LY PROGRAM-01.png

Sbírejte body za své nákupy a získejte slevu na kolekci Dp Dermaceuticals.

bottom of page